Community-formule kan groeien

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?
“In het gezin waar ik ben opgegroeid was het normaal om te delen met anderen, zowel dichtbij als veraf. Het ‘veraf’ gebeurde via goede doelen en de kerk. Zo is omzien naar elkaar een normaal onderdeel van mijn leven geworden. Mijn vrouw en ik zetten elke maand een deel van ons inkomen apart om weg te geven.”

 

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?
“Vanuit mijn passie voor Wiskunde en Economie studeerde ik Econometrie en haalde ik mijn PhD in de Toegepaste Statistiek. Maar ik heb ook passie voor mensen en idealen. Daarom studeerde ik vervolgens Theologie. Ik werkte als wetenschappelijk onderzoeker, als christelijk pionier met (nieuwe) stadsgemeenschappen en als zelfstandig consultant. Sinds 2016 ben ik verbonden aan Dorcas.”

 

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?
“Ik heb geaarzeld om mijzelf zo te noemen, want hoe kun je nu in je eentje de wereld verbeteren? Het punt is: je doet het altijd samen. Ik ben een wereldverbeteraar, omdat ik een verandering in gang kan zetten. Samen met vele anderen.”

 

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?
“Ooit vroeg ik een medewerker bij een goed doel: ‘Stel je kon een geldboom in je achtertuin plaatsen, zou je dan je projecten financieren met die geldboom?’ ‘Ja’, zei hij, ‘dat lijkt me fantastisch, want dan hoeven we nooit meer fondsen te werven’. Dat was voor mij het moment om afscheid te nemen van de term ‘fondsenwerving’. Als je zo naar fondsenwerving kijkt, ben je niet uit op een relatie, maar wil je zeggenschap over andermans portemonnee. Ik vind dat je dan aan die ander geen recht doet.

Dé uitdaging van een Hoofd Fondsenwerving is volgens mij dit: Hoe kan ik een katalysator zijn in een beweging van onder andere vele individuen, organisaties, bedrijven en kerken om deze wereld een beetje mooier te maken? Met dit als visie heb je vervolgens nodig: een uitdagende ambitie en een effectieve strategie. En de beste collega’s.”

 

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak Fondsenwerving?
“Bij Dorcas maak ik vaak onderscheid tussen ‘bestaansreden’ en ‘bestaansrecht’. Onze bestaansreden is dat heel veel mensen in armoede leven en daarmee niet tot hun recht komen. Ons bestaansrecht is dat veel mensen zich willen inzetten voor een betere wereld en daarom graag verbonden raken aan de eerstgenoemde groep mensen. Fondsenwervers (of hoe je ze ook noemt) zorgen voor een vruchtbare verbinding tussen beide groepen.”

 

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector? 
“Ik zie drie belangrijke uitdagingen op dit moment: corona, polarisatie en individualisme. Corona zal tot een economische recessie leiden, zeker in de landen waar wij werken. In Nederland veroorzaakt het nu al veel onzekerheid, bijvoorbeeld bij particulieren, bedrijven en kerken. Polarisatie zorgt voor verharding in de samenleving en voor wantrouwen richting goede doelen. Individualisme maakt het lastiger dienstbaar te zijn aan anderen.”

 

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?
“Organisaties en initiatieven die ik support moeten dicht bij mijn persoonlijke leven staan. Zo streven we dezelfde doelen na, leer ik hen vertrouwen en leer ik ze persoonlijk kennen.”

 

Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?
“Voor Dorcas zie ik drie kansen. De eerste ligt bij de (nu) 41 Dorcas-winkels, die volledig gerund worden door vrijwilligers. Door de verkoop van kringloopartikelen realiseren zij jaarlijks netto 4-5 miljoen euro voor onze projecten, dragen zij bij aan een duurzame samenleving in Nederland en vormen zij 41 gemeenschappen van mensen die naar elkaar omkijken. Ik geloof dat deze formule de komende jaren nog flink kan groeien.

Verder zit Dorcas in de haarvaten van de samenleving. In de landen waar we werken, maar ook in Nederland, waar enorm veel actieve lokale betrokken mensen zijn. ‘Dorcas-communities’ noemen we dat. We zien die communities in de Dorcas-winkels, maar ook op andere plekken. Samen met hen zoeken we steeds naar nieuwe mogelijkheden om resources bijeen te brengen voor onze gezamenlijke missie.

De derde kans zie ik bij de verbinding van al onze supporters – vrijwilligers en donateurs – aan de mensen die deelnemen in onze projecten. Die kan verder groeien door hoogwaardige marketing, ondersteund door slimme IT-mogelijkheden en aangevuld met het beste relatiebeheer. Ik geloof dat we zo nog tienduizenden nieuwe donateurs aan ons kunnen binden. ”

 

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?
“De functie die ik bekleed bij Dorcas heet anders, namelijk: ‘Manager Communities and Resources Mobilisation’. Ik had geen speciale ambitie om deze functie te bereiken, deze is op mijn pad gekomen. Dat geldt eigenlijk voor alle functies die ik in mijn loopbaan heb gehad; het is gewoon zo gelopen. Op dit moment is deze functie bij Dorcas de beste plek om mijn idealen te verwezenlijken en mijn talenten in te zetten.”

 

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?
“Blijf trouw aan je persoonlijke missie. Daar komt namelijk je motivatie en energie vandaan. Ik hoop dat de missie van de organisatie waarvoor je werkt, daar voldoende bij aansluit. Als dat niet zo is, reflecteer daar dan op. Zorg ook voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Als goede doelen spannen we ons in voor een betere wereld. Maar vergeet niet: bij die betere wereld hoor jij zelf natuurlijk ook!“

 

Dit portret werd op 19 april 2021 gepubliceerd op fondsenwerving.blog in een serie over leiders in fondsenwerving ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving.
Foto: Jan Jacob Hoefnagel

Stagneert jouw maatschappelijke organisatie?

Ben je daarover bezorgd, of zelfs gefrustreerd? Komt jullie missie mogelijk in gevaar, terwijl je juist méér van die missie wilt bereiken? Of heb je tijdelijk iemand nodig om stagnatie te voorkomen? Om daarentegen vaart te maken?

Laten we dan kennismaken!

Ik help maatschappelijke organisaties van stagnatie naar bloei. Medewerkers, betrokkenen en deelnemers komen erin mee. Samen verkennen we de weg; we stellen bij en zetten door. Gestaag zien we resultaat. Enthousiaste supporters en samenwerkingspartners. Respect in de sector, nieuwe financieringen. Deelnemers en cliënten met wie het beter gaat. Meer impact. Van stagnatie naar bloei.