Hoe komt een stad tot bloei?

‘Ik ging aan de slag met Spreuken 11:11: tekenend, schetsend, schilderend. Ik bewerkte een doek (70-90) met acryl, krijt, Chinees papier. Al doende kwam er een stad tevoorschijn. Een abstracte stad natuurlijk. De lichte kleuren verbeelden de vrolijkheid, de lichtvoetigheid. De gele en oranje kleuren zeggen iets over warmte, gezelligheid, saamhorigheidsgevoel, meelevendheid. De blauwe kleuren staan voor dienstbaarheid, bezinning, ingetogenheid. Er zijn in- en uitgangen in een stad. Het is geen gesloten bolwerk, nee het is een plaats waar het goed toeven is.’

16 jaar geleden kreeg ik een kaart met bovenstaande tekst plus een foto van een schilderij. De schrijfster had op de radio een interview van Andries Knevel met mij gehoord over hoe een stad tot bloei komt. Als toenmalig gemeentestichter in Amsterdam liet ik mij inspireren door de Bijbeltekst uit Spreuken 11:11a: ‘Door de zegen van oprechte mensen komt een stad tot bloei’. In het interview vertelde ik over de stad en over mijn dromen voor de stad. De vrolijkheid en de lichtvoetigheid, de warmte en de gezelligheid, de dienstbaarheid en de ingetogenheid – alles kwam voorbij. De schrijfster was geraakt door het gesprek en was aan het schilderen geslagen.

Jarenlang heeft haar schilderij op mijn werkkamer gehangen. Inmiddels ben ik in de leiding van Dorcas alweer een aantal jaren eindverantwoordelijk voor ons werk in Nederland, waaronder de Dorcas-winkels. Afgelopen week vierde ik het 10-jarig jubileum van Dorcas Winkel Heemstede en kocht ik op een veiling aldaar een nieuw schilderij. Er is een tijd voor werken aan bloei voor de stad, dacht ik, en er is een tijd voor bijdragen aan hoop voor mensen in armoede, uitsluiting of crisis wereldwijd – parafrase op een andere wijsheid uit de Bijbel.

Ik ben blij met mijn nieuwe schilderij. Maar ik ben ook gehecht aan mijn oude schilderij. Wat ermee te doen? Ik heb met de schilderes gebeld en heb haar deze vraag voorgelegd. Wat een hartelijk gesprek hadden we! Ze zei: ‘Vind er maar een goede plek voor! Dus deel ik dit bericht met jou – en een foto van de kaart van 16 jaar geleden. Misschien raakt het je, vind je het mooi. Heb je voor dit schilderij een idee, een voorstel, een wens misschien? Ik hoor je graag. En ik geloof het nog steeds van harte: door de zegen van oprechte mensen komt een stad tot bloei.

PS1 De kaart kreeg op enig moment een scheur. Dat zie je op de foto. Het schilderij zelf is volmaakt intact.)

PS2 Het schilderij keert terug naar de schilder. Ze belde me n.a.v. deze blog en vertelde dat ze het graag terug wilde; ze had er dierbare herinneringen aan.

Stagneert jouw maatschappelijke organisatie?

Ben je daarover bezorgd, of zelfs gefrustreerd? Komt jullie missie mogelijk in gevaar, terwijl je juist méér van die missie wilt bereiken? Of heb je tijdelijk iemand nodig om stagnatie te voorkomen? Om daarentegen vaart te maken?

Laten we dan kennismaken!

Ik help maatschappelijke organisaties van stagnatie naar bloei. Medewerkers, betrokkenen en deelnemers komen erin mee. Samen verkennen we de weg; we stellen bij en zetten door. Gestaag zien we resultaat. Enthousiaste supporters en samenwerkingspartners. Respect in de sector, nieuwe financieringen. Deelnemers en cliënten met wie het beter gaat. Meer impact. Van stagnatie naar bloei.