Teken van hoop in Korça (3)

Dorcas werkt ook samen met de overheid in het district Korça, bijvoorbeeld in de plaats Maliq. We brengen een bezoek aan burgemeester Gëzim Topçiu, die trots over bouwprojecten in Maliq vertelt. Deze zorgen voor veel werkgelegenheid. Wanneer we vervolgens over een onverharde weg buiten Maliq rijden, zie ik een boer die zijn 5 koeien van A naar B begeleidt. Andere boeren zijn met maiskolven in de weer. Een paard en wagen komen ons tegemoet. Op de wagen liggen tientallen dozen met appels. De herfstkleuren van de bomen links en rechts richting de bergen zijn prachtig.

We komen aan in Zvirina, een van de vele tientallen dorpjes rondom Maliq en Korça. We zijn op weg naar granny Vera (80). Dorcas-medewerker Viola uit Albanië begeleidt ons vandaag. Onderweg vertelt ze trots over een renovatieproject, waardoor Vera nu in een opgeknapte woning woont. Ze vertelt ook dat Kristina van 19 bij granny Vera woont. Helaas heeft deze jonge vrouw in haar leven al veel meegemaakt. Haar moeder vertrok toen ze nog maar 6 maanden oud was, haar vader had losse handjes en haar broer was alcoholist. Uiteindelijk mocht ze bij granny Vera komen wonen. Ze is erg labiel.

Op het moment dat we aankomen bij het huisje van Vera schrikt iedereen. Er staat een kist voor het huis! En een bloemstuk. Granny Vera blijkt die ochtend te zijn overleden. Kristina komt naar buiten en zoekt troost bij Viola. Wat een verdriet om plotseling afscheid te moeten nemen van granny Vera. Kristina blijft nu alleen over, zonder werk en zonder de financiële steun van granny Vera. Niemand van onze groep houdt het droog. Viola slaat haar arm om Kristina heen en biedt troost. Ze luistert, stelt vragen en leeft mee. Na een tijdje nemen we afscheid van Kristina.

Het verdriet en de eenzaamheid van het meisje laat Viola niet los. Ze besluit haar te helpen waar dat kan. Voor de bouwprojecten in Maliq worden werknemers bezocht. Viola wil hier werk voor Kristina regelen, zodat ze haar eigen inkomen kan verdienen en weer hoop voor de toekomst krijgt.

Misschien vind je het mooi om voor het werk van Dorcas in Albanië te doneren.
Welkom! Hier vind je meer informatie.

Foto: Dorcas

Stagneert jouw maatschappelijke organisatie?

Ben je daarover bezorgd, of zelfs gefrustreerd? Komt jullie missie mogelijk in gevaar, terwijl je juist méér van die missie wilt bereiken? Of heb je tijdelijk iemand nodig om stagnatie te voorkomen? Om daarentegen vaart te maken?

Laten we dan kennismaken!

Ik help maatschappelijke organisaties van stagnatie naar bloei. Medewerkers, betrokkenen en deelnemers komen erin mee. Samen verkennen we de weg; we stellen bij en zetten door. Gestaag zien we resultaat. Enthousiaste supporters en samenwerkingspartners. Respect in de sector, nieuwe financieringen. Deelnemers en cliënten met wie het beter gaat. Meer impact. Van stagnatie naar bloei.