Opnieuw was het een feest. Dit jaar voor de 22e keer. De Dorcas Voedselactie, in de week van Dankdag voor gewas en arbeid. Op 750 locaties van Aalten tot Zaltbommel, gedragen door 8.000 vrijwilligers. De zaterdag van de actieweek liep ik mee in Barneveld met de lokale coördinator Letty van der Lit en haar dochter Jeannette. Wat een plezier was het om even te praten met de vrijwilligers, het enthousiasme te proeven en zoveel klanten in de winkels te zien meedoen.
Waardoor de actie zo succesvol is? Ik ontdekte drie factoren. Eén: de actie is heerlijk concreet. Je koopt gewoon een aantal producten en zo draag je bij aan een iets mooiere wereld. Twee: de inspanning is beperkt. Als vrijwilliger (dat geldt niet voor de coördinatoren) kost het je een of twee dagen per jaar, dat is goed te doen. Drie: je kunt je kinderen er fantastisch in betrekken. Door ze producten te laten uitzoeken in de winkel, door daarover met hen in gesprek te gaan, door hen de kleurplaat aan te bieden. De Dorcas Voedselactie is een feest voor alle generaties.
Daardoor ontvangen duizenden mensen in Albanië, Moldavië, Roemenië en Oekraïne deze winter een voedselpakket – mensen die aan de rand van de samenleving leven, vaak ouderen, mensen met een beperking (in hun familie) of chronisch zieken. We stimuleren hun omgeving naar hen om te zien. Op deze lokale zorg is het voedselpakket een zeer welkome aanvulling. Geweldig dat we ook dit jaar met zovelen omzien naar deze mensen. Omdat we om hen geven.
Bij de foto: Jeannette (31) deed al mee met vrijwilligerswerk voor Dorcas toen ze nog in de buik van Letty (62) zat; op haar beurt betrekt ze nu haar dochtertje Diyou (2) bij de Voedselactie.
Meer weten over het hoe en waarom van de Voedselactie? Lees dan dit opinieartikel van Leo Visser en bekijk deze animatie over Adrian in Oekraïne. Deze column verscheen in ‘Hartslag’, magazine van Dorcas, december 2017.
Ben je daarover bezorgd, of zelfs gefrustreerd? Komt jullie missie mogelijk in gevaar, terwijl je juist méér van die missie wilt bereiken? Of heb je tijdelijk iemand nodig om stagnatie te voorkomen? Om daarentegen vaart te maken?
Ik help maatschappelijke organisaties van stagnatie naar bloei. Medewerkers, betrokkenen en deelnemers komen erin mee. Samen verkennen we de weg; we stellen bij en zetten door. Gestaag zien we resultaat. Enthousiaste supporters en samenwerkingspartners. Respect in de sector, nieuwe financieringen. Deelnemers en cliënten met wie het beter gaat. Meer impact. Van stagnatie naar bloei.