Het echte verhaal over mijn leven

Of ik het echte verhaal over mijn eigen leven wil vertellen. Niet alleen de mooie kant, maar ook de tegenvallers, hoe ik daarmee ben omgegaan en wat ik ervan heb geleerd. Dat is de give-back-deal met gasten die een kijkje willen nemen in de keuken van een Young Leaderstraining.

Ik meld me bij buurtcentrum SPE in Holendrecht, Amsterdam-Zuidoost. Hier worden bijlessen taal en rekenen gegeven en ook workshops, beroependagen en educatieve spelletjes. Hoewel het nog zomervakantie is, wemelt het er van de jongeren – aan de slag om extra’s te leren.

Azhar (19) ontvangt me. Eerder was ze deelnemer aan Young Leaders, nu is ze co-trainer. Young Leaders had haar geholpen aan zichzelf te werken en er voor de buurt te zijn. De jongeren in de leeftijd van 13-17 jaar druppelen ook binnen.

Ik vertel over mijn leven. Hoe ik op mijn 13e een machine van mijn vader liet ontploffen, bijvoorbeeld. ‘Uuuuuh meneer, was dat duur?’ vraagt een van de 13-jarigen. ‘Nogal’, antwoord ik. ‘Hoe duur?’ ‘Misschien 10.000 euro?’ De jongen slaat zijn hand voor de mond. ‘Hoe reageerde uw vader?’

Haitham, de hoofdtrainer (31) arriveert. Hij neemt de leiding en vraagt door. Betrekt de jongeren in het gesprek. Vertelt over zijn eigen achtergrond, die in Syrië ligt. Hoe hij de fouten in zijn leven heeft verwerkt en daardoor nu stevig in zijn schoenen staat.

Toen de jongeren zelf. De meiden bij Azhar, de jongens bij Haitham. Allemaal geboren in Amsterdam, allemaal vaak verhuisd, ook van school. Gek op voetbal. Eerder al hebben ze leren debatteren. Bijvoorbeeld over ‘Geen vuurwerk in de buurt’. Vandaag delen ze hun persoonlijke verhalen.

Waarom ze meedoen aan Young Leaders? Om wat te leren. Omdat het buurtcentrum het aanbiedt. Omdat het een goede tijdsinvulling is, zo in de vakantie. Binnenkort begint school. De zaterdag daarvóór organiseren ze hun eindactiviteit, waarschijnlijk een buurt-barbecue.

Young Leaders is een voorbeeld van MDT (Maatschappelijke Diensttijd), het snelgroeiende programma van Nederland waarmee alle jongeren een kans krijgen om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor een ander en de samenleving, en zo mensen buiten hun bubbel kunnen ontmoeten. Zo draagt MDT bij aan een sterke generatie die zich inzet voor elkaar en de samenleving. Ik voel me trots hieraan te mogen bijdragen.

Stagneert jouw maatschappelijke organisatie?

Ben je daarover bezorgd, of zelfs gefrustreerd? Komt jullie missie mogelijk in gevaar, terwijl je juist méér van die missie wilt bereiken? Of heb je tijdelijk iemand nodig om stagnatie te voorkomen? Om daarentegen vaart te maken?

Laten we dan kennismaken!

Ik help maatschappelijke organisaties van stagnatie naar bloei. Medewerkers, betrokkenen en deelnemers komen erin mee. Samen verkennen we de weg; we stellen bij en zetten door. Gestaag zien we resultaat. Enthousiaste supporters en samenwerkingspartners. Respect in de sector, nieuwe financieringen. Deelnemers en cliënten met wie het beter gaat. Meer impact. Van stagnatie naar bloei.