Het is begin september en 30 graden. De locatie is in de bossen bij Bussum. Ik kom met de auto, maar zie op de parkeerplaats slechts één andere wagen. Een hele rij OV-fietsen staat voor de ingang. Ik besef dat ik een bezoek breng aan een groep mensen die duurzaamheid hoog hebben staan.
Het is het MDT-traject Fair Future Generators van Milieudefensie. Ik ben uitgenodigd om de start ervan mee te maken en zo gevoel te krijgen voor dit traject. Ik tel 23 personen in de kring. Ze zijn tussen de 18 en 27 jaar, vertelt projectleider Hylke (32).
Vanochtend wordt de basistraining van Milieudefensie gegeven, over klimaatrechtvaardigheid. Bastiaan (32, vrijwilliger, in het dagelijkste leven Senior Compensation and Benefits Specialist bij een groot bedrijf) vertelt over systeemfalen en de noodzaak van systeemverandering.
Nederlanders horen bij de rijkste 2,5% van de wereldbevolking. De rijkste landen stoten veel CO2 uit. ‘Ook al woon je in een regenton op de Veluwe,’ zo betoogt Bastiaan, ‘dan nog vervuil je enorm, puur doordat je in Nederland woont.’ Er volgen slides met data en infographics.
Bastiaan wordt niet zomaar geloofd; vanuit de kring komen veel vragen. Van welk jaartal ga je uit? Is het inclusief outsourcing? Er komen lastige woorden voorbij: ‘gecumuleerd’, ‘artificiële som’, ‘methodologisch stigmatiseren’. Niemand klaagt daarover.
Sanne (27) doet een master; ze zoekt naar wat ze echt wil. Julia (25) heeft antropologie gestudeerd, werkt nu in een apotheek, maar wil een nieuwe stap zetten. Anderen vertellen dat ze nieuwe mensen willen leren kennen en buiten hun comfortzone willen leren en doen.
Ik ben deze ochtend deel van een groep gemotiveerde jonge mensen die elkaar vooraf niet kenden, maar zich aan elkaar geven om te leren over klimaatrechtvaardigheid. En daar zich in de komende 3 maanden actief voor in te zetten. Ik ben onder de indruk.
Eerder al vertelde Hylke dat hijzelf hét voorbeeld is van een geslaagde MDT-er. Na drie onafgemaakte studies deed hij mee met Fair Future Generators en kreeg vervolgens bij Milieudefensie een baan! Ik rijd vrolijk terug naar huis.
Ben je daarover bezorgd, of zelfs gefrustreerd? Komt jullie missie mogelijk in gevaar, terwijl je juist méér van die missie wilt bereiken? Of heb je tijdelijk iemand nodig om stagnatie te voorkomen? Om daarentegen vaart te maken?
Ik help maatschappelijke organisaties van stagnatie naar bloei. Medewerkers, betrokkenen en deelnemers komen erin mee. Samen verkennen we de weg; we stellen bij en zetten door. Gestaag zien we resultaat. Enthousiaste supporters en samenwerkingspartners. Respect in de sector, nieuwe financieringen. Deelnemers en cliënten met wie het beter gaat. Meer impact. Van stagnatie naar bloei.