Wijsheid voor wereldverbeteraars

De eerste week van een nieuw jaar. De jaaroverzichten van 2014 zweven nog door je hoofd en je beseft hoeveel problemen jou raken. Ebola in West-Afrika. Overstromingen in Maleisië. Eenzaamheid in Nederland. Waar begin je? Doet jouw werk als wereldverbeteraar ertoe?

De genoemde problemen in West-Afrika, Maleisië en Nederland kunnen niet zomaar opgelost worden – dat is waar. Maar dit is ook waar: wat klein begint, kan na verloop van tijd uitgroeien tot iets dat er zeer toe doet. Zo startte ontwikkelingsorganisatie Red een Kind 45 jaar geleden met één vrouw die de nood van kinderen in India niet langer kon aanzien. Momenteel helpt deze organisatie jaarlijks 250.000 kinderen in extreme armoede om te bouwen aan een hoopvolle toekomst. Of neem ZOA, succesvol werkzaam in vijftien landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten met noodhulp en wederopbouw na een natuurramp of gewapend conflict. Veertig jaar geleden begon het op de studentenkamer van drie Groningse studenten, die zich het leed van oorlogsslachtoffers in Zuid-Vietnam aantrokken.

Ken je de film ‘It’s a wonderful life’ van Frank Capra? De hoofdpersoon is bankier en helpt velen aan een lening tegen een redelijke rente. Niet maximale winst is zijn doel, maar de bloei van zijn stad en de mensen die daar wonen. Zelf wordt hij daardoor bepaald niet rijk. Getriggerd door een financiële strop, loopt hij op een bepaald moment echter met zelfmoordplannen. Dan laat een engel hem zien hoe zijn stad eruit zou hebben gezien zonder zijn aanwezigheid en werkzaamheden.

Kortom, overschat niet wat je in één jaar kunt doen, onderschat niet wat er in tien jaar kan gebeuren. Ik houd van deze wijsheid. Graag deel ik hem met je aan het begin van dit nieuwe jaar. Persoonlijke bloei toegewenst en impact door wat je doet.

Stagneert jouw maatschappelijke organisatie?

Ben je daarover bezorgd, of zelfs gefrustreerd? Komt jullie missie mogelijk in gevaar, terwijl je juist méér van die missie wilt bereiken? Of heb je tijdelijk iemand nodig om stagnatie te voorkomen? Om daarentegen vaart te maken?

Laten we dan kennismaken!

Ik help maatschappelijke organisaties van stagnatie naar bloei. Medewerkers, betrokkenen en deelnemers komen erin mee. Samen verkennen we de weg; we stellen bij en zetten door. Gestaag zien we resultaat. Enthousiaste supporters en samenwerkingspartners. Respect in de sector, nieuwe financieringen. Deelnemers en cliënten met wie het beter gaat. Meer impact. Van stagnatie naar bloei.